Rogaliki drożdżowe Thermomix
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Masło, mąka pszenna typ 450, świeże drożdże i marmolada owocowa – to cztery najważniejsze składniki, dzięki którym rogaliki drożdżowe z Thermomixa będą nieziemsko pyszne! Zaledwie trochę cukru, śmietany i jedno jajko dopełnią całość, tworząc bazę na te smakowite, mięciutkie wypieki. Idealne na deser lub podwieczorek!
Składniki dla 48 porcji:
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 500 g
- Cukier - 45 g
- Śmietana 18% - 100 g
- Drożdże świeże - 50 g
- Masło - 100 g
- Margaryna do pieczenia - 125 g
- Marmolada - 200 g (owocowa)
- Białko jajka - 1 szt.
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 48
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, wałek, pędzelek, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść żółtko, jajko, mąkę, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże, masło i margarynę.
- Wyrabiaj 3 minuty / Interwał.
- Ciasto wyłóż na blat i jeszcze chwilę zagniataj. Podziel ciasto na 4 części.
- Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości 3-4 mm.
- Pokrój na 12 kawałków (jak pizzę). Na szerszej części trójkąta wyłóż pół łyżeczki marmolady.
- Zwijaj trójkąty, zaczynając od szerszej części.
- W ten sam sposób zrób 48 rogalików. Wierzch rogalika posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Komentarz dietetyka
Zamiast cukru, można użyć erytrolu przez co ciasteczka będą miały mniej kilokalorii.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk