Rogaliki drożdżowe
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Drożdże świeże, mleko i mąka pszenna – oto kilka najważniejszych składników, które stworzą pyszne rogaliki drożdżowe. Do tego dodaj jajka, cukier i odrobinę masła, a na końcu wypełnij je ulubioną marmoladą. Efekt? Mięciutkie, pachnące wypieki, które zachwycą wszystkich domowników!
Składniki dla 32 porcji:
- Drożdże świeże - 33 g (1/3 opakowania)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 550 - 555 g (4 szklanki i 1 łyżka)
- Cukier - 62 g (1/4 szklanki i 1 łyżka)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Masło - 100 g (1/2 kostki)
- Marmolada - 390 g
Liczba porcji: 32
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 1/2 szklanki ciepłego mleka. Rozkrusz drożdże, a potem dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- 1/2 kostki masła umieść w miseczce i roztop w mikrofalówce. Pozostał do ostygnięcia.
- 4 szklanki mąki przesiej do miski. Dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki cukru i całość wymieszaj. Następnie dodaj rozczyn, ostudzone masło, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 2 jajka. Szpatułką wstępnie połącz składniki, a potem wysyp zawartość miski na stolnicę i zagniataj całość ok. 15 minut. Gdy ciasto będzie już jednolite, schowaj je do miski i przykryj ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
- Ciasto podziel na 4 części. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj pierwszą część na okrąg. Ciasto podziel na 8 trójkątów. Przy podstawie trójkąta nałóż marmoladę, a następnie zwiń rogaliki, zaczynając od strony z nadzieniem. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami ciasta.
- Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o odstępach), przykryj folią spożywczą i odstaw na 25 min do wyrośnięcia.
- Zdejmij folię. Rogaliki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 18-20 min.