Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą

Opublikowano: 08.03.2022 r.
Ciasto francuskie, krem czekoladowy typu nutella i migdały – oto najważniejsze składniki, które zamienią zwykły dzień w prawdziwą ucztę. Proste składniki, ale efekt – no bajka! Delikatne ciasto, kremowy środek i chrupiące migdały to kombinacja, której nie sposób się oprzeć. Skusisz się na taki rogalik?
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 500 g (1 większe opakowanie)
 - Krem czekoladowy typu nutella - 300 g (15 płaskich łyżek stołowych)
 - Migdały - 120 g
 - Skórka z pomarańczy - 50 g
 - Jajko - 1 szt.
 
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem.
 - Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż.
 - Następnie pokrój ciasto na trójkąty.
 - Posiekaj migdały.
 - Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały.
 - Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu.
 - Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
 - Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.
 
Komentarz dietetyka
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Tego typu wypieki powinniśmy spożywać możliwie jak najrzadziej. Bezwzględnie zakazane są one dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny