Rogalik z ciasta francuskiego z nutellą
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Ciasto francuskie, krem czekoladowy typu nutella i migdały – oto najważniejsze składniki, które zamienią zwykły dzień w prawdziwą ucztę. Proste składniki, ale efekt – no bajka! Delikatne ciasto, kremowy środek i chrupiące migdały to kombinacja, której nie sposób się oprzeć. Skusisz się na taki rogalik?
Składniki dla 5 porcji:
- Ciasto francuskie - 500 g (1 większe opakowanie)
- Krem czekoladowy typu nutella - 300 g (15 płaskich łyżek stołowych)
- Migdały - 120 g
- Skórka z pomarańczy - 50 g
- Jajko - 1 szt.
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Płat ciasta wyjmij z lodówki około 10 minut przed przygotowaniem.
- Rozwiń płat ciasta i podziel go wzdłuż.
- Następnie pokrój ciasto na trójkąty.
- Posiekaj migdały.
- Każdy kawałek ciasta posmaruj nutellą, dodaj na nią skórkę z pomarańczy i posiekane migdały.
- Zwiń rogalik i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozbełtaj jajko z odrobiną wody i posmaruj rogaliki z wierzchu.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 minut.
- Ciepłe rogaliki wyłóż na paterze.
Komentarz dietetyka
Rogaliki z ciasta francuskiego z nutellą to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość węglowodanów prostych oraz cukru. Tego typu wypieki powinniśmy spożywać możliwie jak najrzadziej. Bezwzględnie zakazane są one dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny