Risotto ze szpinakiem
Opublikowano: 20.06.2023 r.
Ryż do risotto, szpinak, bulion warzywny i wino białe to kluczowe składniki na pyszne risotto ze szpinakiem. Wystarczy dorzucić cebulę, czosnek, trochę śmietanki, oliwę z oliwek, parmezan i masło, żeby stworzyć kremowe, aromatyczne danie. Ten zestaw składników daje gwarancję, że uzyskasz bogaty smak i satysfakcjonującą konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 170 g
- Szpinak - 200 g
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Wino białe wytrawne - 50 ml
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 60 g (ćwierć szklanki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Ser parmezan - 40 g
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj do niej czosnek i podsmaż chwilę.
- Na patelnię z cebulą wsyp ryż do risotto, wlej wino i podsmaż do momentu odparowania nadmiaru płynu.
- Następnie do ryżu dodaj liście szpinaku oraz pół szklanki bulionu. Risotto przykryj i duś, mieszając od czasu do czasu, do momentu wchłonięcia bulionu warzywnego.
- Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania bulionu i wchłonięcia go przez ryż.
- Na koniec do risotto dodaj śmietankę oraz łyżkę masła i dokładnie wymieszaj składniki.
- Do risotto dodaj po pół łyżeczki soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszaj.
- Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Gotowe risotto przełóż na talerze, posyp startym parmezanem i podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Risotto ze szpinakiem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Szpinak wykorzystany do przygotowania potrawy to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny