Risotto ze szparagami

Opublikowano: 27.04.2025 r.
Szparagi, ryż, bulion warzywny, masło, cebula oraz czosnek – to kluczowe składniki risotto ze szparagami, które tworzą wyjątkowe, sycące danie o delikatnym smaku. Połączenie kremowego ryżu z aromatycznym bulionem oraz świeżymi, chrupiącymi szparagami sprawia, że jest to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Szparagi - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Szparagi umyj i odetnij końcówki, sparz we wrzątku.
- Masło rozpuść na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Wrzuć ryż i wlej odrobinę bulionu.
- Gdy ryż maksymalnie napęcznieje, dodaj pozostałą część.
- Postępuj analogicznie do wyczerpania produktów.
- Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
Komentarz dietetyka
Risotto możesz przygotować też z dodatkiem kurczaka lub krewetkami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk