Risotto z warzywami
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Ryż do risotto, papryka w trzech kolorach, cukinia i bulion warzywny – oto najważniejsze składniki w przepisie na to wyjątkowe danie. Risotto z warzywami to prawdziwa uczta smaków i kolorów, która zadowoli nie tylko wegetarian. Przygotowanie może wymaga trochę cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty!
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Masło - 21 g (3 łyżeczki)
- Bulion warzywny - 625 ml (2 i 1/2 szklanki)
- Papryka czerwona - 110 g (1/2 papryki)
- Papryka zielona - 110 g (1/2 papryki)
- Papryka żółta - 110 g (1/2 papryki)
- Cukinia - 150 g (1/2 cukinii)
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchewka)
- Ryż do risotto - 110 g (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Papryki i cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kosteczkę.
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i smaż ok. 3-4 min (do przeszklenia), a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po minucie dodaj 3 łyżeczki masła. Gdy masło się roztopi, dodaj paprykę, cukinię, marchewkę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki tymianku. Smaż przez 5 min, często mieszając. Następnie dodaj ryż i całość smaż jeszcze przez ok. 2-3 min.
- Do garnka wlej szklankę bulionu. Gdy ryż go wchłonie, dodaj drugą szklankę, a potem jeszcze pół szklanki.
- Gdy ryż wchłonie już cały bulion, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Podawaj od razu.