Risotto z pomidorami
Opublikowano: 28.06.2021 r.
Pomidor, cebula, ryż do risotto i bulion warzywny – to właśnie te składniki nadają temu daniu wyjątkowy smak. Risotto z pomidorami to połączenie delikatnych pomidorowych nut z kremową konsystencją ryżu, podkręconych aromatyczną cebulką i podlane pysznym bulionem. Wszystko wieńczy starty parmezan, który dodaje wyrazistości całej potrawie.
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Cebula - 25 g (1/4 sztuki)
- Ryż do risotto - 40 g (1/2 szklanki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Ser parmezan - 10 g
- Pomidor - 150 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w kostkę, dopraw i wymieszaj z łyżeczką oliwy.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy.
- Dodaj kurczak i podsmażaj kilka minut.
- Wsyp ryż, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj bez przykrycia ok. 15 minut.
- Pomidory pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw i wymieszaj.
- Podawaj z bazylią i serem.
Komentarz dietetyka
Biały ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z insulinoopornością i cukrzycą powinny zwrócić uwagę, aby nie był on głównym produktem zbożowym i źródłem węglowodanów w diecie.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk