Risotto z pieczarkami
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Ryż do risotto, cebula, pieczarki, masło, białe wino i parmezan — to kluczowe składniki, które razem tworzą niepowtarzalny smak risotto z pieczarkami. Ta kombinacja sprawia, że potrawa jest kremowa, pełna głębokich, ziemistych aromatów i intensywnie serowa. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad albo wyjątkową kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż do risotto - 350 g
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Wino białe wytrawne - 240 ml
- Pieczarki - 400 g (10 dużych sztuk)
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Ser parmezan - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Pokrój w kostkę pieczarki.
- W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę, dodaj ryż.
- Smaż, aż ziarna zrobią się przeźroczyste.
- Dodaj pieczarki i podsmaż.
- Wlej porcję bulionu drobiowego, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj do momentu, aż ryż wchłonie płyn.
- Wlewaj bulion partiami i mieszaj risotto, gotując do ponownego wchłonięcia płynu.
- Wlej wino białe i gotuj do wchłonięcia płynu.
- Dodaj parmezan i wymieszaj.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Risotto z pieczarkami to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Podnoszą one gwałtownie poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Risotto zawiera sporą ilość kalorii.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny