Risotto z owocami morza

Opublikowano: 17.06.2025 r.
Ryż do risotto, białe wytrawne wino i mieszanka mrożonych owoców morza - to trio, które przeniesie Was wzrokiem do idyllicznych, śródziemnomorskich wakacji. Dodajmy do tego delikatną szalotkę, aromatyczny czosnek oraz kremową śmietankę, a smak i tekstura tego risotto zrobią na Was wielkie wrażenie.
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż do risotto - 280 g
- Wino białe wytrawne - 120 ml
- Mieszanka mrożonych owoców morza - 200 g
- Cebula szalotka - 50 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 40 g (2 łyżki)
- Masło - 40 g (2 łyżki)
- Cytryna - 40 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 6 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, cytryna
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Owoce morza wyciągnij z zamrażalnika i zostaw do rozmrożenia. Szalotkę drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmaż.
- Na patelnię dodaj ryż i chwilę smaż, mieszając.
- Wlej białe wino i wymieszaj. Gotuj razem, aż wino wyparuje.
- Wlej na patelnię 200 ml wody i gotuj, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Ponownie wlej na patelnię 200 ml wody i gotuj, aż ryż wchłonie całą wodę.
- Powtórz czynność jeszcze raz.
- Dodaj teraz rozmrożone owoce morza. Gotuj razem 10 minut, mieszając, aż krewetki zrobią się różowe.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj śmietanę i masło i mieszaj, aż powstanie kremowa konsystencja.
- Z cytryny odkrój 2 plasterki. Z pozostałego owocu wyciśnij sok i polej nim risotto. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż risotto na talerz i ozdób plasterkami cytryny.
Komentarz dietetyka
W krewetkach znajdziemy witaminy z grupy B, a także składniki mineralne takie jak selen, jod, żelazo, magnez czy cynk.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk