Risotto z mięsem mielonym
![Risotto z mięsem mielonym Risotto na widelcu z mięsem](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/55/5595/main-l_l.webp)
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Ryż do risotto, oliwa z oliwek, mielone mięso wieprzowo-wołowe, cebula, masło i bulion drobiowy – to kluczowe składniki pysznego risotto z mięsem mielonym. Połączenie aromatycznej cebuli, kremowego ryżu i soczystego mięsa tworzy pyszne i sycące danie. Idealne na obiad, kiedy masz ochotę na coś treściwego, ale prostego do zrobienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 220 g (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 400 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Bulion drobiowy - 250 g (jeżeli nie wystarczy, dodaj więcej zgodnie z przepisem)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone.
- Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie rozmarynu, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
- Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
- Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
- Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
- Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
- Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
- Patelnie zdejmij z gazu.
- Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Risotto z mięsem mielonym to wariacja na temat klasycznego dania włoskiego. Aby danie było zdrowsze i pełnowartościowe podaj je ze świeżą sałatką warzywną.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki