Risotto z kurczakiem i warzywami
Opublikowano: 11.06.2023 r.
Kurczak, cukinia, papryka czerwona i ryż - to kluczowe elementy naszego risotta. W połączeniu z aromatycznym bulionem warzywnym, cebulą, czosnkiem i tartym parmezanem tworzą pyszną, sycącą potrawę. Całość dopełnia natka pietruszki, nadając daniu świeżości i koloru. Idealna propozycja na obiad, pełna smaków i wartości odżywczych.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż do risotto - 300 g
- Bulion warzywny - 1500 ml (6 szklanek)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Masło - 40 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 150 g (1 mała sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Natka pietruszki - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w paski, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Cukinie i paprykę umyj. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek oraz połowę masła.
- Następnie na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę.
- Do cebuli dodaj ryż i smaż go, mieszając od czasu do czasu. Ryż smaż do momentu, aż stanie się lekko przezroczysty.
- Na patelnię z ryżem wlewaj po pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie całkowicie bulion, dodaj jego kolejną porcję.
- W połowie gotowania ryżu (gdy wykorzystasz już 3 szklanki bulionu) na patelnię dodaj warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pod koniec gotowania dodaj pozostałe masło oraz parmezan. Risotto dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Gotowe risotto podawaj na ciepło udekorowane posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Risotto z kurczakiem i warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników mineralnych oraz witamin.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny