Risotto z kurczakiem i pieczarkami
 Opublikowano: 10.02.2022 r.
Ryż do risotto, soczyste piersi kurczaka i aromatyczne pieczarki to klucz do smacznego risotto z kurczakiem i pieczarkami. Potrzebujesz także bulionu warzywnego, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, by stworzyć tę wyśmienitą potrawę. Na koniec dodaj masło i parmezan, by uzyskać kremową konsystencję i wyjątkowy smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 150 g (0,7 szklanki)
 - Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
 - Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
 - Pieczarki - 200 g
 - Masło - 14 g (1 łyżka)
 - Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, oregano, rozmaryn
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
 
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
 - Dodaj drobno posiekaną cebulę.
 - Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w plasterki.
 - Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
 - Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie rozmarynu, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
 - Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
 - Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
 - Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
 - Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
 - Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
 - Patelnie zdejmij z gazu.
 - Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
 
Komentarz dietetyka
Risotto z kurczakiem i pieczarkami jest to wyśmienite danie. Aby stworzyć zdrowe i pyszne danie z risotto podaje je z dodatkiem surówki, na przykład sałaty z winegretem.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki