Risotto z kurczakiem i cukinią

Opublikowano: 11.02.2022 r.
Ryż do risotto, pierś kurczaka bez skóry, cukinia, bulion warzywny i parmezan to kluczowe składniki tego pysznego risotto z kurczakiem i cukinią. Proste w przygotowaniu danie łączy delikatność piersi z warzywami i kremową konsystencją ryżu, a całość dopełnia aromatyczny ser.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 220 g (1 szklanka)
 - Oliwa z oliwek - 36 ml (3 łyżki)
 - Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
 - Cukinia - 100 g (1 mała sztuka)
 - Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
 - Masło - 15 g (1 łyżka)
 - Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
 
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
 - Dodaj drobno posiekaną cebulę.
 - Cukinię pokrój w plasterki lub kostkę.
 - Gdy cebula się zeszkli, dodaj cukinię oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
 - Całość szybko podsmaż i dodaj po szczypcie tymianku, oregano oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
 - Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
 - Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
 - Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
 - Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
 - Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
 - Patelnie zdejmij z gazu.
 - Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
 
Komentarz dietetyka
Risotto z kurczakiem i cukinią to fajna propozycja przygotowania klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowe danie podaj risotto z sałatką ze świeżych warzyw.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki