Risotto z krewetkami i cukinią
Opublikowano: 02.07.2023 r.
Krewetki, cukinia, ryż do risotto, białe wino i parmezan - to kluczowe składniki, które razem tworzą wyjątkowy smak tego dania. Delikatne krewetki i soczysta cukinia idealnie komponują się z kremowym risotto, podkreślonym nutą białego wina i posypanym startym parmezanem. Całość dopełnia świeża natka pietruszki i aromatyczny czosnek.
Składniki dla 2 porcji:
- Krewetki - 200 g
- Cukinia - 250 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Ryż do risotto - 150 g
- Wino białe wytrawne - 100 ml
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Ser parmezan - 40 g
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Masło - 20 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Cukinię umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę do zeszklenia i dodaj do niej cukinię.
- Następnie na patelnię dodaj ryż i smaż przez około 2 minuty.
- Po tym czasie na patelnię dodaj wino i gotuj, aż odparuje.
- Następnie na patelnie dodaj połowę szklanki bulionu i gotuj, aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzaj do momentu całkowitego wykorzystania bulionu.
- Ryż dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na drugiej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj rozmrożone krewetki i smaż przez około 4 minuty.
- Krewetki z czosnkiem dodaj na patelnię z ryżem i wymieszaj.
- Parmezan zetrzyj na tarce, dodaj do risotto i wymieszaj.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
- Risotto przełóż na talerze i posyp je posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Risotto z krewetkami i cukinią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Cukinia stanowi doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć ją do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny