Risotto z krewetkami
Opublikowano: 23.06.2022 r.
Ryż do risotto, bulion warzywny, soczyste krewetki oraz kremowe mascarpone – te składniki tworzą idealną bazę do naszego risotto. Dodajmy do tego cebulę i natkę pietruszki, a wszystko podsmażone na maśle, i mamy wyjątkowo smaczne danie. Połącznie tych składników sprawia, że risotto jest aromatyczne, kremowe i pełne smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Ryż do risotto - 400 g
- Bulion warzywny - 1200 ml (5 szklanek)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Krewetki - 600 g
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Masło - 150 g
- Mascarpone - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj ryż i smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się przeźroczysty.
- Bulion podziel na 4 porcje i wlewaj je po kolei do ryżu.
- Dopiero gdy jedna porcja zostanie wchłonięta, dodaj kolejną.
- Risotto mieszaj co jakiś czas podczas gotowania.
- Dodaj krewetki do risotto i gotuj przez 3-4 minuty.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i serek mascarpone.
- Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj dokładnie.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Risotto z krewetkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Risotto zawiera sporą ilość kalorii, dlatego w ograniczonych ilościach powinny spożywać je osoby będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny