Risotto z cukinią
Opublikowano: 18.03.2021 r.
Ryż, cukinia, bulion drobiowy, cebula, masło, parmezan i oliwa z oliwek – to zestaw składników, który sprawi, że risotto z cukinią stanie się Twoim nowym faworytem w kuchni. Aromatyczne, kremowe danie w jednej misce, które łączy delikatność ryżu i cukinii z intensywnym smakiem parmezanu i masła.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 300 g
- Cukinia - 350 g (1 duża sztuka)
- Bulion drobiowy - 800 g
- Cebula - 80 g (1 sztuka)
- Masło - 30 g
- Ser parmezan - 40 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Na oliwie podsmaż cebulę.
- Na patelnię wsyp ryż.
- Podsmażaj kilka minut na średnim ogniu uważając, aby ryż się nie przypalił.
- Stopniowo wlewaj bulion, co jakiś czas mieszając.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Startą cukinię dodaj na patelnię i wymieszaj.
- Na patelnię dodaj kawałki masła, wymieszaj, aż się rozpuści.
- Risotto dopraw i posyp startym serem.