Risotto z brokułami
Opublikowano: 11.02.2022 r.
Risotto z brokułami to pyszne i szybkie danie, które przygotujesz z ryżu do risotto, oliwy z oliwek, cebuli i różyczek brokułów. Do smaku dodaj bulion warzywny i ser parmezan, a całość zakończ odrobiną masła. To propozycja na zdrowy obiad z prostych, łatwo dostępnych składników.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 220 g (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Brokuły - 170 g (Różyczki z 1 sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
- Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
- Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
- Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj podzielone na małe części różyczki brokuła.
- Patelnie zdejmij z gazu.
- Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Risotto z brokułami to pyszna propozycja podania risotto. Aby stworzyć pełnowartościowe danie, podaj risotto z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki