Risotto z borowikami

Opublikowano: 19.10.2021 r.
Ryż do risotto, borowiki, bulion warzywny, ser parmezan i czosnek – oto kluczowe składniki, które pozwolą ci wyczarować smakowite risotto z borowikami. Wyobraź sobie kremową konsystencję ryżu, aksamitne grzyby, aromatyczny bulion i nutkę parmezanu. Taki zestaw sprawi, że twoje danie będzie miało bogaty smak i wyjątkowy aromat.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 200 g
- Borowiki - 150 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Ser parmezan - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
- Gdy będą rumiane dorzuć do nich oczyszczone i pokrojone grzyby. Całość podsmaż przez 5 minut.
- Na patelnię wysyp ryż i podsmaż przez 1 minutę. Podlej go jedną szklanką bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolej kolejną. Całość powtarzaj aż do całkowitego zmięknięcia ryżu.
- Gotowe danie dopraw solą, pieprzem, gałką i posiekaną natką pietruszki.
- Posyp startym parmezanem.
Komentarz dietetyka
To pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na co dzień. Dostarcza sporo witamin i składników prozdrowotnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny