Risotto wegetariańskie
Opublikowano: 10.02.2022 r.
Cebula, szpinak, pieczarki, a do tego ryż do risotto i bulion warzywny tworzą bazę tego pysznego dania. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, masło i ser parmezan, by zamienić prostą recepturę w prawdziwe kulinarne arcydzieło. Risotto wegetariańskie to świetny sposób, by na nowo odkryć smak warzyw.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 150 g (0,7 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Szpinak - 200 g (1 opakowanie)
- Pieczarki - 200 g
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Pieczarki oczyść z ziemi i pokrój w plasterki.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki.
- Całość szybko podsmaż i dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu.
- Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
- Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
- Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
- Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
- Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu.
- Patelnie zdejmij z gazu.
- Dodaj szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Risotto wegetariańskie jest to pyszna propozycja włoskiego dania. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność i wysoki indeks glikemiczny powinno być spożywane okazjonalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki