Risotto pomidorowe
Opublikowano: 22.03.2023 r.
Ryż do risotto, bulion warzywny, pomidory w puszce, biały wytrawny wino, cebula i świeża bazylia - to podstawa naszego risotto pomidorowego. Aromatyczny czosnek i tarty parmezan podkreślają smak, a masło i oliwa z oliwek dodają daniu kremowej konsystencji i przyjemnej tekstury. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Składniki dla 2 porcji:
- Ryż do risotto - 100 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Pomidory w puszce - 200 g
- Wino białe wytrawne - 60 ml (ćwierć szklanki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Masło - 30 g
- Ser parmezan - 40 g (tarty)
- Bazylia świeża - 20 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Gdy cebula będzie miękka, dodaj ryż i smaż przez około minutę.
- Następnie wlej wino i całość smaż kilka minut.
- Gdy wino odparuje, do ryżu dodaj chochelkę gorącego bulionu i pozostaw go do odparowania.
- Następnie dodaj pomidory z puszki oraz kolejną chochelkę bulionu. Składniki wymieszaj i pozostaw do zredukowania.
- Następnie powtórz czynność dodawania bulionu i redukowania go, do momentu, aż ryż będzie miękki na zewnątrz oraz al dente w środku.
- Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Danie zdejmij z ognia, dodaj do niego parmezan oraz masło i dokładnie wymieszaj.
- Risotto przełóż na talerze i podawaj na ciepło udekorowane listkami bazylii.
Komentarz dietetyka
Risotto pomidorowe to doskonała propozycja na samczy obiad bez mięsa. Pomidory stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny