Risotto dyniowe
Opublikowano: 11.02.2022 r.
Ryż do risotto, soczysta dynia, cebula szalotka i aromatyczny bulion warzywny to najważniejsze składniki tego przepisu. Dodatkowo, odrobina oliwy z oliwek i masła, a na koniec parmezan, który dopełni całość sprawiają, że risotto dyniowe to sycące i pyszne danie na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż do risotto - 220 g (1 szklanka)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Dynia - 215 g (0,25 sztuki)
- Cebula szalotka - 40 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Ser parmezan - 16 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, chochelka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę.
- Dynię pokrój w kostkę. Połowę odłóż na później.
- Gdy cebula się zeszkli, dodaj połowę dyni.
- Całość szybko podsmaż i dodaj małą szczyptę tymianku oraz sporej szczypcie soli i pieprzu.
- Dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
- Patelnie postaw na najmniejszym możliwym ogniu.
- Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
- Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję.
- Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj pozostałą część dyni.
- Patelnie zdejmij z gazu.
- Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Komentarz dietetyka
Risotto dyniowe to fajna i oryginalna propozycja klasycznego dania. Aby stworzyć pełnowartościowy posiłek podaj je z sałatką ze świeżych warzyw.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki