Risotto
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Olive oil, veggie broth, and chicken breasts - te trzy składniki to prawdziwy klucz do pysznego risotto. Dodaj do tego klasyczny biały ryż, aromatyczne suszone pomidory w oleju i starty ser parmezan, a masz obiad, który podbije serca domowników. Czeka Cię eksplozja smaków i idealna kremowa konsystencja.
Składniki dla 4 porcji:
- Ryż biały - 285 g (1,5 szklanki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Cukinia - 300 g (1 szt)
- Suszone pomidory w oleju - 120 g (6 szt)
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 szt)
- Ser parmezan - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.
- Gdy cebula będzie rumiana dodaj do niej pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem.
- Do kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Podsmaż przez chwilę.
- Po chwili dodaj ryż. Podsmaż go przez chwilę.
- Zalej połową szklanki wody i dodaj tymianek, oregano i bazylię.
- Do risotto wlewaj małymi porcjami bulion, zamieszaj i odczekaj aż ryż wchłonie całą wodę.
- Gotuj je tak przez około 20 minut, cały czas dolewając bulionu.
- Do gotowego risotto wsyp parmezan i dobrze wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Risotto to dobry pomysł na posiłek, gdyż jest bardzo lekki i można przemycić w nim wiele różnych warzyw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny