Ribollita
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Cebula, czosnek, marchewka, fasola konserwowa i pomidory w puszce – to podstawa klasycznej ribollity. Ta włoska zupa polega na gotowaniu tych składników razem, tworząc gęstą i aromatyczną potrawę. Dodatek bulionu warzywnego sprawia, że zupa jest jeszcze bardziej pełna smaku, a wszystko to spaja oliwa z oliwek.
Składniki dla 4 porcji:
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Bulion warzywny - 1000 ml (4 szklanki)
- Fasola konserwowa - 400 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 20 g
- Cukinia - 120 g (1 mała sztuka)
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokój w kostkę.
- Marchew obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę.
- Następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę i smaż przez około 5 minut.
- Do warzyw dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i całość zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka zagotuj.
- Do garnka dodaj fasolę z zalewą, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, pół łyżeczki oregano oraz majeranku, odrobinę soli oraz pieprzu.
- Składniki wymieszaj, zagotuj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Do garnka dodaj cukinię i gotuj kolejne 10 minut.
- Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu posypaną tartym parmezanem oraz udekorowaną listkami bazylii lub jarmużem.
Komentarz dietetyka
Rribollita to doskonała propozycja na włączenie do diety nasion roślin strączkowych. Zupa stanowi doskonałe źródło wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo zupa jest bardzo sycąca, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny