Rewelacyjny sernik z brzoskwiniami
Opublikowano: 14.01.2025 r.
Poznaj przepis na rewelacyjny sernik z brzoskwiniami, idealny dla całej rodziny.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 350 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Masło - 250 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Brzoskwinie (całe, świeże) - 1000 g
- Żółtko jajka - 3 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania spodu. Mąkę, 3-4 łyżki ksylitolu, proszek do pieczenia i pokrojone masło wymieszaj w misce.
- Miksuj mikserem lub posiekaj na stolicy, aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodaj 3 żółtka i zagnieć ciasto aż powstanie jednolita kula.
- Podziel na dwie części i schowaj do lodówki.
- Twaróg zmiksuj z jajkami, ksylitolem i budyniem.
- Brzoskwinie pokrój na cienki plasterki lub w kostkę.
- Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta z lodówki wyłóż na blachę i wyłóż nim spód formy.
- Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż masę serową, na wierzch brzoskwinie, a następnie rozkrusz drugą połowę ciasta na postać kruszonki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk