Red velvet ciasto
Opublikowano: 25.07.2022 r.
Mąka pszenna, cukier, jajka i kakao to kluczowe składniki, które nadają Red Velvet ciastu niepowtarzalny smak i strukturę. Dodatek kefiru oraz odrobiny octu winnego sprawia, że ciasto jest mięciutkie i delikatne. Na wierzch idealnie pasuje krem z serka śmietankowego i masła, który doskonale komponuje się z puszystym wnętrzem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Cukier - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 120 ml (pół szklanki)
- Serek śmietankowy - 400 g
- Kefir - 130 g (pół szklanki)
- Ocet winny - 20 ml
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Masło - 120 g
- Cukier puder - 100 g
- Przyprawy - barwnik spożywczy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka.
- Dodaj cukier i ubij do powstania białej masy.
- Wlej olej rzepakowy, kefir oraz ocet i wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
- Wymieszaj delikatnie składniki.
- Dodaj czerwony barwnik i ponownie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
- Ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź.
- Przekrój na dwa blaty.
- W misce umieść ciepłe masło i cukier puder.
- Zmiksuj, aż masa nieco zwiększy swoją objętość.
- Dodaj serek śmietankowy i szczyptę soli.
- Wymieszaj krem.
- Pozostaw 1/3 kremu do dekoracji ciasta.
- Pozostałą częścią przełóż blaty ciasta.
- Wierzch posmaruj kremem i schłodź w lodówce.
Komentarz dietetyka
Red velvet ciasto to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny