Ravioli ze szpinakiem
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Mąka pszenna, szpinak mrożony, ser feta i czosnek to kluczowe składniki, które tworzą podstawę pysznych ravioli ze szpinakiem. Dopełnione odrobiną oliwy z oliwek i cebuli, te małe pierożki wypełnione są smakiem i aromatem. Czy jest coś lepszego niż domowe ravioli, pełne zdrowych i pysznych składników?
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Szpinak mrożony - 200 g
- Ser Feta - 100 g
- Czosnek - 50 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli. Ciasto powinno łatwo odchodzić od dłoni.
- Przygotuj farsz: na 15ml oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak. Duś przez chwilę. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokruszony ser feta oraz mascarpone i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj na grubość 2 milimetrów.
- Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty 5x5.
- Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem. Możesz też skorzystać ze specjalnej formy do ravioli.
- W garnku zagotuj 3 litry wody, wsyp łyżkę soli.
- Gotuj ravioli około 5 minut. Gdy będą gotowe same zaczną wypływać.
- Gotowe ravioli podawaj z odrobiną masła i świeżą natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Jeśli nie będziesz polewać ich masłem uzyskasz niskokaloryczną wersję potrawy. Szpinak zawiera wiele cennych witamin i minerałów, dodatek sera sprawia, że możesz spokojnie podać pierożki jako zamiennik dania z mięsem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny