Ravioli z serem
Opublikowano: 19.07.2022 r.
Serek ricotta, mąka pszenna i jajko to tylko kilka z kluczowych składników, które sprawią, że twoje domowe ravioli z serem będą mega pyszne! Dodaj do tego odrobinę czosnku, suszonej bazylii oraz oliwy z oliwek, żeby nadać daniu wyjątkowego smaku.
Składniki dla 23 porcji:
- Serek ricotta - 200 g (1 opakowanie)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (1 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Bazylia suszona - 10 g (1/2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 23
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Dodatkowo przygotuj dwie łyżki wody.
- Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajko, żółtko i wlej wodę.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj oliwę z oliwek i odrobinę soli, ponownie wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Uformuj ciasto w kulę i odstaw na 30 minut.
- W tym czasie rozgnieć ricottę i wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz przyprawami.
- Ciasto podziel na pół i rozwałkuj na cienkie płaty.
- Na jedynym z ciast w odstępach co 4 cm kładziemy łyżkę nadzienia serowego.
- Następnie przykryj je drugim płatem i wytnij małe prostokąty, gdzie na środku każdego jest ser.
- Delikatnie zagnieć brzegi i ugotuj w wodzie.
Komentarz dietetyka
Tak przygotowane ravioli możesz od razu ugotować lub zamrozić i zjeść innym razem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk