Ravioli z ricottą
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Mąka pszenna, aromatyczny czosnek i świeży smak ricotty - to tylko niektóre z najważniejszych składników dających wyjątkowy smak ravioli z ricottą. W połączeniu z kremowym nadzieniem szpinakowym, te małe pierożki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Idealne na rodzinny obiad albo romantyczną kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Serek ricotta - 100 g
- Szpinak mrożony - 200 g
- Czosnek - 10 g
- Masło - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na maśle podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do niego szpinak i smaż do zwiędnięcia.
- Do szpinaku dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
- Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.
- Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.
- Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.
- Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.
- W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny