Ravioli z mięsem

Opublikowano: 26.09.2022 r.
Mąka pszenna, mięso mielone wołowe, jajka, cebula, czosnek i masło to kluczowe składniki aromatycznych ravioli z mięsem. Cienkie ciasto, przygotowane z mąki i jajek, kryje w sobie soczyste nadzienie z mielonej wołowiny, podsmażonej wcześniej z cebulą i czosnkiem. Całość dopełnia aksamitne masło i koncentrat pomidorowy, tworząc niezapomniany smak.
Składniki dla 25 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
 - Mięso mielone wołowe - 300 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Białko jajka - 2 szt.
 - Żółtko jajka - 2 szt.
 - Cebula - 100 g (1 sztuka)
 - Czosnek - 10 g (2 ząbki)
 - Masło - 40 g (4 łyżki)
 - Koncentrat pomidorowy - 40 g (4 łyżki)
 - Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, tymianek
 
Liczba porcji: 25
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Mąkę wysyp na stół, wbij jajka i dwa białka. Dodaj sól i olej, zagnieć ciasto.
 - Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
 - Masło rozpuść na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj mięso i dopraw do smaku.
 - Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła.
 - Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj cienko.
 - Na jednej części ciasta nałóż mięso mielone w 3 cm odstępach.
 - Nałóż kolejną część ciasta i wytnij kwadraty z farszem w środku. Zagnieć boki i ugotuj w wodzie.
 - Ravioli ugotuj w lekko osolonej wodzie przez 8 minut.
 
Komentarz dietetyka
Przepis na ravioli jest uniwersalny, o farszu możesz zadecydować samodzielnie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk