Ravioli z dynią
Opublikowano: 08.06.2022 r.
Mąka pszenna, oliwa z oliwek, serek ricotta i puree z dyni to kluczowe składniki tego dania. Cebula dodaje wyrazistości, a odrobina masła nadaje kremowej gładkości. Papryczka chili dopełnia smak, wnosząc delikatną pikantność. To wszystko razem daje prawdziwą smakową ucztę w postaci ravioli z dynią.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Serek ricotta - 100 g
- Puree z dyni - 100 g
- Cebula - 100 g
- Masło - 10 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica, wałek
Przepis krok po kroku
- Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej osiekaną papryczkę chili.
- Do cebuli dodaj dynię i serek, całość wymieszaj i przypraw.
- Na stolnicy zagnieć ciasto z mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, 15 ml oliwy z oliwek i odrobiny soli.
- Ciasto podziel na dwie części - obydwie rozwałkuj cienko.
- Z ciasta wytnij po długości prostokątne paski o szerokości 5 cm. Pokrój na kwadraty.
- Nakładaj łyżeczkę farszu na środek ciasta. Przykryj farsz płatem ciasta. Brzegi dociśnij widelcem.
- W dużym garnku podgrzej wodę z odrobiną soli i gotuj pierożki 3 minuty od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny