Ravioli
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, oliwa z oliwek, mięso mielone wieprzowe, czosnek i parmezan – to absolutnie kluczowe składniki do przygotowania domowych ravioli. Cudowna kombinacja delikatnego ciasta, aromatycznego farszu i zapiekającego się sera daje niepowtarzalny smak, który sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać. Voila, prawdziwa uczta dla podniebienia na Twoim stole!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 335 g (2 i 1/2 szklanki)
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko rozmiar M)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Cebula - 50 g (1/2 cebuli)
- Czosnek - 25 g (5 ząbków czosnku)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 puszka pomidorów krojonych bez skórki)
- Natka pietruszki - 20 g (4 łyżeczki)
- Ser parmezan - 40 g (W kostce)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, garnek mały, stolnica, durszlak, wałek, praska do czosnku, folia spożywcza, łyżka cedzakowa, patelnia, nóż do ravioli
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę przesiej mąkę. Następnie dodaj szczyptę soli, 1/2 szklanki wody, 2 jajka, 1 żółtko i 1 łyżkę oliwy. Zagnieć ciasto na jednolitą masę i zawiń je w folię spożywczą. Odstaw do lodówki na 1 h.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Następnie dodaj mięso i podsmażaj ok. 6 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i smaż ok. 4 min. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i wymieszaj. Następnie dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego oraz sól i pieprz do smaku. Całość podsmażaj ok. 3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.
- Do małego garnka wlej oliwę z oliwek i dodaj 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Po 1 min wlej całą puszkę pomidorów. Dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczką bazylii, 1 łyżeczkę soli oraz 1/3 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 min.
- Ciasto wyciągnij z lodówki i podziel na dwie części. Obie rozwałkuj na bardzo cienkie płaty o podobnym rozmiarze.
- Farsz nakładają łyżeczką na jeden płat. Pamiętaj o odstępach ok. 4-5 cm między porcjami farszu.
- Na płat z farszem nałóż drugie ciasto i ugnieć je w przerwach pomiędzy porcjami mięsa.
- Nożykiem do ravioli wytnij kwadraciki.
- W garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju. Wrzuć partię ravioli i po wypłynięciu gotuj ok. 5 min. Ugotowane ravioli wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej i umieść na durszlaku.
- Każdą porcję ravioli polej sosem i posyp natką pietruszki oraz startym serem.