Ratatuj
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Bakłażan, cukinia i papryka — te warzywa tworzą bazę klasycznego ratatuja. Dodaj jeszcze kilka soczystych pomidorów i cebulę, a całość skrop oliwą z oliwek. Świeża natka pietruszki dopełni aromat tego kolorowego, letniego dania, które możesz podać na ciepło lub na zimno.
Składniki dla 5 porcji:
- Bakłażan - 300 g (1 sztuka)
- Cukinia - 400 g (2 sztuki)
- Papryka zielona - 200 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Pomidor - 1000 g (5 sztuk)
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Bakłażan i cukinię pokrój w plastry o grubości 1,5-2 cm, porusz solą i odstaw na 20 minut.
- Pomidory natnij na krzyż i sparz gorącą wodą i pokrój na ćwiartki.
- Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, podsmaż krótko plastry bakłażana i cukinii, odstaw na bok.
- Papryki pokrój na plastry o grubości 1,5 cm usuń gniazda nasienne, odstaw na bok.
- Podsmaż krótko drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Wlej pomidory i przyprawy, wymieszaj, gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
- Przełóż plastry warzyw, a całość zalej pomidorami. Posyp posiekaną pietruszką.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnych warzyw.
~ Oliwia Gawron, dietetyk