Ratatouille
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Cebula, czosnek, pomidory, cukinia i bakłażan - to właśnie te warzywa tworzą smakowitą podstawę klasycznego ratatouille. Dodaj do tego oliwę z oliwek, a będziesz gotów na soczystą, pełną aromatów potrawę z południa Francji.
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Pomidor - 480 g (3 sztuki)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Bakłażan - 250 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 24 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Ząbki czosnku posiekaj.
- Natnij skórkę pomidorów. Polej je wrzątkiem, a potem zimną wodą. Zdejmij skórkę i wyciągnij szypułki, a potem pokrój pomidory w kostkę.
- Papryki opłucz i pozbądź się gniazd nasiennych oraz błonek. Następnie pokrój papryki w kostkę.
- Z cukinii odetnij końce. Cukinię przekrój na pół i za pomocą łyżki pozbądź się nasion. Następnie pokrój cukinię w kostkę.
- Bakłażan pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na bok na ok. 25-30 min, aby puścił sok.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebule i przesmażaj przez ok. 3-4 min. Dodaj czosnek i wymieszaj. Po 1 minucie dodaj papryki. Smaż ok. 5 min.
- Dodaj cukinię, a potem odciśnięty i osuszony bakłażan. Smaż kolejne 5 min.
- Następnie dodaj pomidory, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min.
- Podawaj na ciepło.