Ramen z kaczki
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą, grzyby shitake, pasta miso i makaron sojowy – to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak ramenu z kaczki. Do tego dodajemy aromatyczny czosnek, imbir oraz sos sojowy, które podbijają głębię smaku, a marchewka, pietruszka i por nadają daniu niepowtarzalny charakter.
Składniki dla 8 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 500 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Por - 70 g
- Czosnek - 20 g
- Imbir korzeń - 5 g
- Grzyby shitake suszone - 20 g
- Pasta miso - 20 g
- Sos sojowy - 65 ml
- Tymianek suszony - 15 g
- Makaron sojowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, anyż
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania mięsa. Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy.
- Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
- Warzywa obierz i włóż do garnka. Dodaj mięso. Wrzuć grzyby, obrany imbir, czosnek i anyż. Całość zalej 1,5 l wody. Zupę gotuj przez 3 godziny.
- Do bulionu dodaj sos sojowy i pastę miso. Zagotuj.
- Zupę odcedź. Mięso pokrój w paseczki.
- Makaron gotuj do miękkości w osobnym garnku.
- Bulion podawaj z makaronem i pokrojoną piersią z kaczki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny