Ramen thermomix
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Piersi kurczaka, makaron ryżowy, jajka i grzyby shitake to podstawowe składniki tego szybkiego i prostego przepisu na ramen thermomix. Kurczak nadaje zupie mięsny smak, a grzyby shitake dodają głębi umami. Makaron ryżowy i jajka to klasyczne dodatki, które sprawią, że twój ramen będzie wyjątkowo sycący i aromatyczny.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Por - 40 g
- Cebula - 50 g
- Czosnek - 15 g
- Imbir korzeń - 2 g
- Makaron ryżowy - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Grzyby shitake suszone - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, chilli, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- thermomix
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- Do naczynia Thermomix załóż koszyczek, włóż wszystkie składniki na bulion (warzywa i mięso oraz przyprawy), zalej 1600 ml wody i gotuj czas 10 min/temp. 100/obr.1
- Jajka i makaron ugotuj osobno. Grzyby namocz na 20 minut, następnie ugotuj 15 minut w tej samej wodzie.
- Wyciągnij koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu pokrój w paseczki.
- W miseczce ułóż makaron, dodaj obrane i przekrojone jajko, pokrojone w paseczki grzyby i zalej bulionem.
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę.
- Do naczynia Thermomix załóż koszyczek, włóż wszystkie składniki na bulion (warzywa i mięso oraz przyprawy), zalej 1600 ml wody i gotuj czas 10 min/temp. 100/obr.1
- Jajka i makaron ugotuj osobno. Grzyby namocz na 20 minut, następnie ugotuj 15 minut w tej samej wodzie.
- Wyciągnij koszyczek z naczynia. Mięso z rosołu pokrój w paseczki.
- W miseczce ułóż makaron, dodaj obrane i przekrojone jajko, pokrojone w paseczki grzyby i zalej bulionem.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, pełna witamin i białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny