Ramen
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Bulion drobiowy, makaron ramen i świeże grzyby shitake to esencja dobrego ramen. Do tego szczypiorek i marynowane jajko, które dodają smaku i charakteru. Zapomnijmy też o imbirze i czosnku, które dodadzą temu daniu wyrazistego, aromatycznego kopa. Ten mix składników tworzy prawdziwie japońską ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 2 porcji:
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Makaron ramen - 100 g
- Cebula dymka - 40 g (2 cebule ze szczypiorkiem)
- Wodorosty świeże - 3 g (1 płat)
- Pędy bambusa - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Grzyby shitake świeże - 70 g (1 garść)
- Grzyby shitake suszone - 20 g (1 garść)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (2 małe)
- Imbir korzeń - 10 g (1 kawałek długości połowy palca)
- Czosnek - 24 g (4 ząbki)
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g (1 mała)
- Olej rzepakowy - 0 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, zioła tajskie
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Do bulionu dodaj imbir, czosnek, wodorosty, suszone grzyby shiitake i połowę chili. Bulion zagotuj i gotuj na małym ogniu 15 minut. Po tym czasie bulion dopraw sosem sojowym, dodaj około łyżeczki.
- W tym czasie przypraw piersi kurczaka ziołami tajskimi, szczyptą soli oraz pieprzu i usmaż na patelni, z dodatkiem odrobiny oleju, przez 5 minut z każdej strony.
- Ugotuj jajka na półtwardo. Jajka wrzuć do zimnej wody i do zagotowania się gotuj je 3 minuty. Następnie zalej zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
- Jeśli używasz suchego makaronu gotuj go w bulionie.
- Na patelni podsmaż białą cześć cebulki i przełóż do misek, w których będzie podawany ramen.
- Na tej samej patelni, na której była podsmażana cebulka, podsmaż świeże grzyby shiitake.
- Makaron podziel i włóż do misek, wlej bulion.
- Na makaronie połóż przekrojone jajko na pół, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i grzyby shiitake.
- Do podania dodaj pokrojoną w plasterki papryczkę chili i posiekaną zieloną cebulkę.
Komentarz dietetyka
Ramen to pyszna zupa, która jest bardzo treściwa. Jej wartości odżywcze zawarte głównie w dodatkach, które można dowolnie modyfikować. Dzięki temu możesz przygotowywać wiele pysznych i zdrowych wersji.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki