Raita
Opublikowano: 20.06.2022 r.
Jogurt naturalny, ogórek i czosnek – to trio stanowi podstawę przepysznej, orzeźwiającej raita. Dodaj do tego odrobinę papryczki chili, żeby nadać potrawie delikatnego ognia, a szczypta cukru doskonale zrównoważy smaki. Proste składniki, ale efekt pierwszorzędny!
Składniki dla 1 porcji:
- Jogurt naturalny 2% - 200 g
- Ogórek - 180 g (szklarniowy)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Papryczka chili zielona świeża - 5 g
- Cukier - 4 g (szczypta)
- Przyprawy - sól, papryczka chilli świeża, kumin, czosnek, cukier, kolendra nasiona
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, tarka, moździerz
Przepis krok po kroku
- Pół łyżeczki nasion kuminu i pół łyżeczki ziaren kolendry podpraż na suchej patelni.
- Umieść nasiona w moździerzu i rozgnieć je.
- Ogórka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z soku za pomocą ściereczką.
- Papryczkę chilli bardzo drobno posiekaj.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- W miseczce umieść jogurt, nasiona z moździerza, ogórka, cukier, papryczkę chilli i czosnek.
- Dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Czosnek najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk