Ragout warzywne
Opublikowano: 22.08.2023 r.
Papryka czerwona, bakłażan, pomidory i cukinia – to główne składniki naszego ragout warzywnego. Do tego dodajemy cebulę i czosnek, podsmażane na oliwie z oliwek, żeby wydobyć pełnię smaków. Idealne danie na lekki obiad lub kolację, pełne kolorów i aromatów!
Składniki dla 4 porcji:
- Papryka czerwona - 400 g (1 sztuka)
- Bakłażan - 240 g (1 sztuka)
- Pomidor - 540 g (3 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Cukinia - 600 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Marchewka - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, mielony czosnek, natka pietruszki suszona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Bakłażana umyj i pokrój w grubsze półplasterki. Dokładnie je posól i zostaw na 20-30 minut. Po tym czasie każdy plaster wysusz ręcznikiem papierowym.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pomidory i cukinię umyj. Pomidora pokrój w kostkę, a cukinię w ćwierć-plasterki.
- Na patelnię wlej oliwę i podgrzej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj marchewkę.
- Dodaj na patelnię paprykę, cukinię i bakłażana. Duś przez 15 minut.
- Dodaj pomidory i dopraw całość przyprawami.
- Duś jeszcze 15 minut.
Komentarz dietetyka
Dania z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk