Rafaello z kaszy jaglanej
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Kasza jaglana, mleczko kokosowe i wiórki kokosowe to główne składniki tego pysznego rafaello. Dodaj do tego mleko 2%, odrobinę erytrytolu i masło, a otrzymasz delikatne, kokosowe kuleczki, które zaskakują smakiem. Idealne na małą przyjemność bez wyrzutów sumienia.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza jaglana - 180 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Mleczko kokosowe - 250 ml (1 szklanka)
- Wiórki kokosowe - 300 g
- Erytrytol - 100 g (pół szklanki)
- Czekolada deserowa - 100 g
- Masło - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną przepłucz a sitku i wstaw do garnka.
- Zalej ją mlekiem i mleczkiem kokosowym.
- Gotuj do zupełnej miękkości przez około 20 minut, tak by wchłonęła płyn.
- Do kaszy dodaj 1 szklankę wody, 200 g wiórek, a także słodzik.
- Gotuj przez kolejne 8 - 10 minut.
- Następnie całość ostudź i zblenduj na gładką masę.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej kaszę, wygładzając wierzch ciasta.
- W garnku roztop czekoladę i masło. Dokładnie rozmieszaj.
- Polewę wylej na wierzch ciasta i posyp pozostałą częścią wiórek.
- Ciasto schłodź w lodówce przez 4 - 5 godzin.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na deser.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny