Rafaello na krakersach
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Krakersy, mleko i wiórki kokosowe - to trio, które sprawi, że Twoje podniebienie oszaleje z radości! Rafaello na krakersach to połączenie słono-słodkiego smaku, kremowej masy budyniowej i kokosowej nuty, które razem tworzą coś naprawdę wyjątkowego. Jeśli lubisz proste, ale efektowne desery, ten przepis jest dla ciebie.
Składniki dla 12 porcji:
- Krakersy - 400 g
- Cukier - 250 g
- Mleko 3,2% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Budyń (proszek) - 80 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 250 g
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Budyń rozpuść w mleku, dodaj cukier i żółtka.
- Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Wystudź budyń.
- W misie miksera umieść masło w temperaturze pokojowej, ubij do powstania puszystej masy.
- Cały czas miksując, dodawaj partiami budyń.
- Na koniec dodaj do masy wiórki kokosowe.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą, umieść w niej pierwszą warstwę krakersów, na nią wyłóż 1/3 porcji masy.
- Przykryj kolejną porcją ciastek, na nie wyłóż dżem i resztę ciasta złóż z krakersów i masy.
- Na samej górze ma zostać masa, którą udekorujesz wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstaw do lodówki na około 5-6 godzin.
Komentarz dietetyka
Rafaello na krakersach to słodki wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest produktem o dużej zawartości cukru oraz tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto zawiera także gluten, więc nie jest dobre na chorujących na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny