Rafaello bez pieczenia
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Herbatniki, mleko, budyń waniliowy i wiórki kokosowe to kluczowe elementy, które tworzą pyszne rafaello bez pieczenia. Jeśli kochasz delikatne, kokosowe smaki i chcesz szybko przygotować coś pysznego, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Bez piekarnika, a efekt zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Mleko 3,2% - 800 ml
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania, waniliowe, bez cukru)
- Cukier - 60 g
- Mąka pszenna typ 550 - 10 g
- Wiórki kokosowe - 135 g (1,5 szklanki)
- Masło - 200 g (w temperaturze pokojowej)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, papier do pieczenia, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- W szklance wymieszaj budynie, mąkę i cukier. Wlej mleko i ponownie wymieszaj.
- Pozostałe mleko wlej do rondelka. Zagotuj.
- Następnie powoli wlej zawartość szklanki do rondelka i gotuj ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Zdejmij z ognia i chwilę mieszaj. Następnie wierzch przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
- Gdy budyń ostygnie, zmiksuj najpierw masło na jasny, puszysty krem.
- Ciągle miksując na mniejszych obrotach, dodawaj po łyżce budyniu, aż powstanie puszysty krem.
- Dodaj połowę wiórek kokosowych do kremu i wymieszaj dokładnie.
- W formie wyłożonej papierem do pieczenia ułóż herbatniki. Na wierzch wyłóż 1/3 kremu. Przykryj herbatniki.
- Wyłóż połowę pozostałego kremu i znów przykryj herbatnikami.
- Wyłóż pozostały krem i wierzch, dokładnie posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Kokos znany jest ze swoich wielu wartości odżywczych. Zawiera witaminę C oraz E. Znaleźć w nim można również wapń, cynk i fosfor.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk