Radicchio
Opublikowano: 08.12.2022 r.
Cykoria czerwona, gruszki, orzechy włoskie i ser feta to główne bohaterowie tego prostego przepisu na Radicchio. Dopełnia je dressing z oliwy z oliwek, octu winnego i miodu, który nadaje potrawie wyjątkowy smak. To proste i smaczne połączenie idealnie sprawdzi się jako lekka przystawka lub dodatek do obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Cykoria czerwona - 400 g
- Gruszka - 400 g (4 sztuki)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml (5 łyżek)
- Ocet winny - 20 ml (2 łyżki)
- Miód - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, ocet winny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- półmisek
Przepis krok po kroku
- Radicchio porwij na małe kawałki, opłucz i osusz, ułóż na półmisku.
- Gruszki pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne, ułóż na sałacie.
- Ser feta rozdrobnij i posyp nim sałatkę.
- Orzechy rozdrobnij i ułóż na sałatce.
- Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet winny, pieprz i miód, polej sałatkę sosem.
Komentarz dietetyka
Sałatka zawiera dużo antyoksydantów.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk