Racuszki z jabłkami Thermomix
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Jajka, cukier, olej rzepakowy, świeże drożdże, mąka pszenna, mleko i oczywiście soczyste jabłka – to główne składniki idealnych racuszków z Thermomixa. W ciągu kilku chwil, przy minimalnym wysiłku, przygotujesz smaczną przekąskę, która zniknie z talerza w mgnieniu oka! Prosto, pysznie i szybko – taki jest przepis na te wyjątkowe racuszki.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 50 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Drożdże świeże - 30 g
- Mąka pszenna typ 550 - 300 g
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Jabłko - 360 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, thermomix
Przepis krok po kroku
- Jabłka umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 4.
- Przełóż jabłka do dużej miski (do niej wlejesz później ciasto).
- Do naczynia Thermomixa wbij jajka, dodaj cukier, olej, pokruszone drożdże, mąkę, szczyptę soli i wlej mleko. Całość wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.
- Ciasto dodaj do jabłek i wymieszaj. Odstaw na 25 minut.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Drożdże oprócz działania spulchniającego mają wiele wartości odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk