Racuszki z bananów
Opublikowano: 27.03.2022 r.
Mleko, jajko, mąka pszenna i banan. To podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pysznych racuszków z bananami. Masz w kuchni trochę cukru, oleju rzepakowego i szczyptę dobrej energii? W takim razie ruszamy na kulinarną przygodę, która odmieni twoje śniadania lub podwieczorki!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1 szklanka)
- Banan - 240 g (1 sztuki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.
- Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wbij jajka i wlej mleko.
- Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.
- Usmaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki owsianej, wystarczy, że zmiksujesz płatki owsiane na pył.
~ Oliwia Gawron, dietetyk