Racuszki drożdżowe z jabłkami

Opublikowano: 25.07.2025 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko i jabłka - to cztery kluczowe składniki, które sprawiają, że racuszki drożdżowe z jabłkami mają wyjątkowy smak i puszystą konsystencję. Idealnie do kawy na leniwe popołudnie, te słodkie placuszki na pewno wprowadzą odrobinę ciepła i domowego klimatu do każdej kuchni.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Jabłko - 300 g (2 średnie sztuki)
- Masło klarowane - 40 g
- Cukier puder - 30 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Podgrzej delikatnie mleko.
- W ciepłym mleku rozprowadź cukier i drożdże.
- Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta.
- Odstaw do wyrośnięcia na 25-30 minut.
- Obierz jabłka ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój jabłka w kostkę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami racuchy, aż będą złote.
- Podawaj na talerzu z dodatkiem cukru pudru.
Komentarz dietetyka
Racuszki drożdżowe z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Racuchy można usmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, będą wówczas zawierały mniej kalorii. Racuszki będą dobrym daniem na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny