Racuchy ziemniaczane
Opublikowano: 14.12.2021 r.
Ziemniaki, drożdże, mąka pszenna i jajka – to podstawa na pyszne racuchy ziemniaczane, które z pewnością przypomną smaki dzieciństwa. Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz, z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego, stanowią idealne połączenie prostoty i smaku. Te złociste placuszki to świetny pomysł na domowy posiłek.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Drożdże świeże - 80 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, tłuczek do ziemniaków, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części.
- Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości.
- Gotowe przestudź.
- Do zimnych ziemniaków dodaj pokruszone drożdże.
- Wymieszaj składniki do połączenia.
- Masa powinna być gładka.
- Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i przyprawy.
- Składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich małe kotleciki.
- Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Komentarz dietetyka
Racuchy to danie, które powinniśmy spożywać okazjonalnie, ponieważ są smażone w głębokim tłuszczu oraz mają wysoki IG.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk