Racuchy z twarogiem
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Ser twarogowy, jajka i mleko tworzą bazę dla naszych racuchów z twarogiem. Do tego dołączają mąka owsiana i pszenna oraz odrobina proszku do pieczenia, które sprawiają, że racuszki są puszyste i delikatne. Olej rzepakowy zapewnia smażenie na złoty kolor. To kombinacja składników, która gwarantuje smak i satysfakcję!
Składniki dla 4 porcji:
- Ser twarogowy chudy - 200 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 75 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 75 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 100 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i ubij je na małych obrotach z cukrem waniliowym.
- Małymi partami dodawaj do jajek twaróg, cały czas ubijając.
- Dodaj do masy mleko i dokładnie wymieszaj mikserem.
- Do placuszków przesiej mąki i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj dokładnie łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, którą najlepiej zjadać z dodatkiem świeżych owoców.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny