Racuchy z suchych drożdży
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko i suche drożdże to podstawowe składniki racuchów, które z łatwością znajdziesz w swojej kuchni. Te pyszne placuszki są idealne na szybkie śniadanie lub podwieczorek. Nie potrzeba specjalnych umiejętności, by je przygotować – kilka kroków, trochę cierpliwości i gotowe!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże suche - 10 g (1 łyżka)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito.
- Wymieszaj mąkę, drożdże suche, cukier i mleko.
- Mleko powinno być delikatnie ciepłe.
- Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Usmaż racuchy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Usmażone racuchy połóż na ręczniku papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk