Racuchy z serem
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Dwójka jajek, tłusty ser twarogowy i mąka pszenna to główni bohaterowie naszych racuchów z serem. Dodaj do tego trzy łyżki śmietany 18%, cukier, proszek do pieczenia i odrobinę sody oczyszczonej dla puszystości. Wystarczy jeszcze szczypta soli oraz olej rzepakowy i mamy przepis na pyszne placuszki, które mogą być świetnym śniadaniem lub deserem.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar M)
- Ser twarogowy tłusty - 200 g
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 105 g (2/3 szklanki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Twaróg rozdrobnij za pomocą widelca.
- Do miski wbij jajka i dodaj twaróg, sól, śmietanę, cukier, sodę, proszek, mąkę oraz 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Następnie nałóż niewielkie porcje masy i na małym ogniu smaż racuchy do przyrumienienia z obu stron.