Racuchy z proszkiem do pieczenia
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko, jajko i jedno pyszne jabłko to kluczowe składniki na napuszone i złociste racuchy. Ten przepis sprawia, że w kilka chwil możesz cieszyć się domowym smakołykiem, który przypomni Ci smak dzieciństwa.
Składniki dla 6 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mleko 2% - 375 ml (1 1/2 szklanka)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Jabłko - 120 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko.
- Dokładnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka, cukier i mleko. Mleko powinno być delikatnie podgrzane.
- Cała masa powinna mieć jednolitą, dość gęstą konsystencję. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz starte na tarce jabłko.
- Usmaż racuchy na rozgrzanym oleju rzepakowym na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu racuchów połóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk